Gäller vid reparationer, renovering, till- och underhållsarbeten i Brf Förmannen
För allas trevnad och på förekommen anledning vill styrelsen erinra om vad som gäller i vår fastighet i samband med reparationer, renovering eller underhållsarbeten i enskilda lägenheter.
Sammanställning av vad föreningen kräver i samband med renovering:
Renovering och ombyggnad kräver styrelsens godkännande
Ritningsunderlag för bland annat el och VVS ändringar krävs
Bygglov krävs för större ändringar
Arbetet ska utföras av auktoriserade entreprenör med ansvarsförsäkring
Vid större ändringar kan föreningen anlita byggkonsult för granskningar och besiktningar som
bekostas av medlemmen
För ändringar av el och VVS ska certifikat uppvisas till exempel Säkert vatten
Föreningen ska ge ett ”Startbesked” innan renoveringen påbörjas
En preliminär tidplan för arbetet
Styrelsen tillsammans med nödvändiga specialister ska besiktiga ändringarna. Medlemmen
ska uppvisa och lämna över foton på samtliga ”inbyggda” ändringar
Om en bostadsrättshavare genom till- eller ombyggnation vill förändra sin lägenhet på sådant sätt att lägenheten kan komma att väsentligt förändras, måste bostadsrättshavare inhämta styrelsens tillstånd innan sådana förändringsarbeten får påbörjas.
Enligt plan- och bygglagen kräver vissa förändringar av en bostadslägenhet bygglov eller att anmälan till kommunen görs före arbetet kan påbörjas. Det är varje bostadsrättshavares ansvar och skyldighet att undersöka om bygglov/bygganmälan krävs för avsedda förändringar. När ansökan till Stadsbyggnadskontoret görs ska kopia av ansökan lämnas till styrelsen. Därefter ska styrelsens utlåtande inhämtas.
Som förutsättning för styrelsens tillstånd krävs att bostadsrättshavare kan visa att förändringsarbetena inte kommer att vara till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen. Som underlag för sin bedömning, har styrelsen rätt att kräva att bostadsrättshavare inkommer med utförlig beskrivning, planritning och tidsplan avseende förändringsarbetena. Styrelsen kräver att bostadsrättshavare lämnar erforderliga certifikat avseende arbete med våtrum, elinstallationer, VVS- arbeten eller andra arbeten som kräver fackmannamässigt utförande. Se utförligare nedan under Förhållningsregler vid förändringsarbeten.
Styrelsen har rätt att ge en oberoende byggnadskonsult i uppdrag att genomföra en slutbesiktning av utförda förändringsarbeten. Kostnaden för sådan konsultation ska bekostas av den bostadsrättshavare som låtit utföra förändringsarbetena.
Vad betraktas som väsentliga förändringar?
Väsentliga förändringar avser till exempel förändringar av bärande konstruktioner som avsevärt förändrar planlösningen eller som till exempel påverkar ventilation, vatten, värme eller avlopp. Det är bostadsrättsinnehavarens ansvar att hämta in säkra uppgifter om huruvida en vägg är bärande eller ej. För att avgöra detta ska bostadsrättshavaren anlita en byggnadskonstruktör eller hämta in säkra uppgifter via byggnadsnämnden.
Förhållningsregler vid förändringsarbeten
För att undvika framtida vattenskador ska bostadsrättshavare vid förändringar i våtrum följa antingen Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BBV) eller de råd och anvisningar för säkra våtrum som Golvbranschens våtrumskontroll (GVK) ger, eller andra branschregler som gäller från tid till annan och som godkänns av styrelsen. Bostadsrättshavare ska för styrelsen uppvisa våtrumscertifikat för den entreprenör som anlitas.
Ingrepp i elsystem får endast utföras av auktoriserad elektriker. Ska bostadsrättshavare utföra förändring som berör fastighetens stigarledning, el-central eller det ordinarie nätet, ska förändringen dokumenteras på ritning som lämnas till styrelsen för dess eventuella godkännande.
Ingrepp avseende fastighetens VVS-system får endast utföras av för uppgiften utbildad och godkänd person.
Bostadsrättshavare får inte utan styrelsens godkännande sätta igen befintlig ventilation, eller på annat sätt påverka fastighetens ventilation.
Varje bostadsrättshavare svarar för att deras byggavfall förs bort från fastigheten. Byggavfall får inte belamra gemensamma utrymmen, såsom trapphus, källargångar eller gård. Säckar med byggnadsavfall skall avlägsnas från trottoar så snart arbetet är utfört och skall placeras så att de inte hindrar framkomligheten utanför huset.
Bostadsrättshavaren skall sätta upp anslag i porten med information om hur länge arbetena beräknas pågå, vilken lägenhet som berörs samt namn på entreprenör och kontaktuppgifter. All personal som utför el eller VVS arbeten i fastigheten skall vara auktoriserade och försäkrade.
Lägenhetsinnehavaren måste informera entreprenören om att entréporten inte vid något tillfälle får lämnas öppen utan tillsyn. Detta är viktigt eftersom vi haft stölder och inbrott till följd av att ytterdörr lämnats öppen.
Entreprenören måste också se till att det är snyggt och dagligen städat i trappuppgång och övriga utrymmen. Vid eventuell nedsmutsning är den lägenhetsinnehavare som beställt arbetet skyldig att bekosta och utföra extra städning.
Material får endast ställas upp kort tid, under dagen, i trapphusen. Brandskyddsregler gällande framkomlighet skall följas.
Till- eller ombyggnadsarbeten av störande slag (såsom arbete med borrmaskin eller hammare) får endast utföras mellan kl. 08.00 – 18.00 på vardagar och mellan kl. 10.00 – 18.00 på helger.
Bostadsrättshavare som bor i intilliggande lägenheter ansvarar för att dokumentera eventuella skador som uppkommer i deras lägenheter med anledning av pågående till- eller ombyggnationer. Bostadsrättshavaren är skyldig att iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och skick inom fastigheten. Vidare skall bostadsrättshavaren följa ordningsföreskrifter utfärdade av föreningen och kommunen.
Om vattnet behöver stängas av skall detta tydligt informeras om i entrén eller lappar i brevlådorna minst en dag i förväg.
Bostadsrättshavaren skall hålla noggrann tillsyn över alla egna åligganden och att dessa även iakttas av dem som bostadsrättshavaren ansvarar för.
Gods som bostadsrättshavaren vet, eller har anledning att misstänka, är behäftat med ohyra får inte föras in i lägenheten eller andra utrymmen.